Home > Kuchnia anksa, Obiady > Sos serowy z brokułami

Sos serowy z brokułami

Styczeń 31st, 2011 Zostaw komentarz Idź do komentarzy

Dzisiaj pomysł na obiad, zainspirowany kuchnią mojej siostry wegetarianki :)

Jest to sos serowy z brokułami, który idealnie pasuje do makaronu, ale – jak się dzisiaj przekonałam – wybornie smakuje także z ziemniakami.

Składniki sosu:
- ok. 200g sera z niebieską pleśnią typu lazur
- kilka plasterków sera topionego gouda (lub innego – można też dodać kilka rodzajów, ale lazur jest najważniejszy)
- śmietana mała (taka 18% może być)
- paczka brokułów (ok. 400g)
- 2 ząbki czosnku
- pół małej cebuli
- bazylia do smaku.

Opcjonalnie:
- łyżeczka chrzanu – dzięki niemu sos jest delikatniejszy i „nie jedzie” tak serem
- kiełbasa śląska (FTW !) lub pierś z kurczaka – w ilościach proporcjonalnych
- inne przyprawy ziołowe – np. oregano – ja tym razem z niego zrezygnowałam, bo ostatnio sypię do wszystkiego :) Bazylia jest fajna, bo delikatna.

Brokuły należy gotować w osolonej wodzie do miękkości ale nie do rozwaloności.
W tak zwanym międzyczasie siekamy czosnek i cebulkę w drobniuteńką kostkę i podsmażamy na maśle – razem z pokrojoną kiełbaską lub piersią z kurczaka, jeśli je dodajemy.
Następnie do tego wlewamy śmietanę i dorzucamy sery – gotujemy na małym ogniu aż się wszystko ładnie zlasuje, doprawiamy bazylią. Tu ważna uwaga – nie solimy. Lazur jest na tyle słony, że nie jest to konieczne. Ewentualnie, jeśli dodajemy pierś z kurczaka, to dobrze by było ją posolić przy podsmażaniu :)

Na końcu dodajemy ugotowane brokuły i jeszcze przez chwilę dusimy na małym ogniu, mieszając, żeby się nie przypaliło.

Podajemy z makaronem lub ziemniakami.

PS. Ja normalnie robię z piersią z kurczaka, ale rozochocona wcześniejszymi kulinarnymi doświadczeniami, dzisiaj spróbowałam z wyżej wymienioną kiełbasą śląską. Obłęd :D Śmiem twierdzić, że obok oregano to niezbędny dodatek do wszystkich sosów.

  1. Alquana
    Styczeń 31st, 2011 at 23:31 | #1

    Ta kiełbasa śląska mi tu strasznie zgrzyta, ale pewnie bardziej ideologicznie, niż smakowo ;> i wreszcie mam pomysł, co zrobić z tym brokułem, co na mnie patrzy z lodówki od sylwestra (jeśli jeszcze sobie nie poszedł ;D )

  2. anks
    Styczeń 31st, 2011 at 23:51 | #2

    no właśnie mi też zgrzytało trochę, dlatego dodałam niewiele, ale jak spróbowałam potem to orgazm w gębie ;) aż żałowałam, że tak mało.

  3. Katjah
    Luty 1st, 2011 at 16:56 | #3

    Zacny pomysł, też mam akurat zbędnego brokuła i przeogromną potrzebę urozmaicania diety, więc chyba skorzystam z przepisu. :)

  4. Anula
    Luty 22nd, 2012 at 21:34 | #4

    dziś zrobiłam i zgodzę się, z kiełbasą śląską smakuje bardzo dobrze (dodałam jedno małe pętko). Jak dla mnie jednak sos był zbyt „ciężki” (może za dużo śmietany ??).

  5. anks
    Luty 22nd, 2012 at 21:54 | #5

    To chyba kwestia gustu albo ilości śmietany – mnie akurat bardziej ser zawsze przeszkadza :)

  1. Brak jeszcze trackbacków

WordPress SEO fine-tune by Meta SEO Pack from Poradnik Webmastera

Switch to our mobile site